• Tel.: + (30) 6936440198

Πικάσο και Αρχαιότητα

Πικάσο και Αρχαιότητα

Πικάσο και Αρχαιότητα 1024 682 Lina Paidoussis

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Museum of Cycladic Art

Θεϊκοί Διάλογοι
Divine Dialogues

Πικάσο και Αρχαιότητα
Picasso and Antiquity

Γραμμή και πηλός
Line and Clay

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει μία σπάνια έκθεση με κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο όπως τα εμπνεύστηκε από τα αρχαία κεραμικά που συνοδεύουν τα έργα του στην έκθεση που επιμελήθηκαν ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Νικόλαος Σταμπολίδης και ο Olivier Berggruen, ιστορικός και έφορος τέχνης.

Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη στους πολλούς πλευρά του καλλιτέχνη, που ανέπτυξε από τη δεκαετία του 1920 και μέχρι τη δεκαετία του 1960: ο Πικάσο εμπνεύστηκε μία σειρά από γύψινα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών, με θέματα από την ελληνική μυθολογία με έμφαση στον άνθρωπο και τις συγκρουόμενες παρορμήσεις του. Ο Πικάσο επισκέφτηκε μερικά από αυτά τα έργα, τα γνώρισε όμως και μέσα από βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, αλλά και στα ευρωπαϊκά μουσεία. Η εικόνα της Ελλάδας που προβάλλεται στο συγκεκριμένο έργο του Πικάσο είναι ειρηνική και εξιδανικευμένη.

Τα έργα του Πικάσο προέρχονται από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές όπως η FABA – Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, το  Musée Νational Picasso-Paris, το Musée Picasso Antibes, το Museo Picasso Μálaga, και το Museum Berggruen στο Βερολίνο.

Τα ελληνικά έργα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τα μουσεία της Αρχαίας Αγοράς, της Δήλου και του Κυπριακού.

68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με τις Τρεις Χάριτες, τη Λυσιστράτη, την Αρκαδία, τον Κένταυρο, το Μινώταυρο, το Διόνυσο, αλλά και πτηνών και θαλάσσιων όντων, αντιστοιχίζονται με 67 κεραμικά από την αρχαιότητα, αναδεικνύοντας έτσι τη συγγένεια μεταξύ της σύγχρονης και της αρχαίας τέχνης.

Ο εγγονός του Πάμπλο Πικάσο, Μπερνάρ Ρουίζ Πικάσο, δήλωσε ευτυχής για την έκθεση και συμπλήρωσε πως «δεν είναι απλώς μια έκθεση κι ένας διάλογος ανάμεσα στην αρχαία και στη σύγχρονη τέχνη. Είναι ένα διαλογικό παιχνίδι μεταξύ καλλιτεχνών που έχουν τον ίδιο σκοπό. Να μας δώσουν τους λόγους ύπαρξης που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να είμαστε ανθρώπινα όντα».

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου 2019.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση συμπίπτει με μια σειρά εκθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τον τίτλο «Picasso-Méditerranée», που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται φέτος και του οποίου ηγείται το Εθνικό Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι. Πράγματι, μία παράλληλη έκθεση λαμβάνει χώρα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας με τίτλο «Ο Πικάσο στο Κυπριακό Μουσείο. Έργα σε πηλό» και εντάσσεται στο ίδιο πρόγραμμα. Η έκθεση περιλαμβάνει και κυπριακές αρχαιότητες.

Από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας

Lina Paidoussis

 

YOU MIGHT ALSO LIKE
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.